| Tytuł: | Jak chronić swoje serce przed zawałem? |
| Autor: | jasmin 12.5.2010, 04:52 |
| W mojej rodzinie było kilka zawałów. Czy istnieje jakiś sposób profilaktyki zawałowej. Jak mogę uchronić przed zawałem siebie i swoich najbliższych? | |
| Tytuł: | Profilaktyka zawałowa |
| Autor: | mani 12.5.2010, 04:52 |
| Istnieją czynniki ryzyka zawału serca. Jeśli w Twojej rodzinie występowały wcześniej zawały serca, możesz zmniejszyć to ryzyko poprzez ruch i aktywne uprawianie sportu. Z pewnością palenie papierosów i picie alkoholu zwiększa szanse wystąpienia zawału. Ważne jest też ograniczenie cholesterolu, zatem podawaj rodzinie posiłki bez cholesterolu. Pamiętaj o zdrowym życiu | |
| Autor: | Bogdan 3.11.2010, 23:53 |
| Wazne by organizm byl dotleniony. Niedotlenienie moze powstac w skutek chrapania. Napisane o tym jest na xxx | |
| Autor: | bogdan 3.11.2010, 23:53 |
| Wazne by organizm byl dotleniony. Niedotlenienie moze powstac w skutek chrapania. Napisane o tym jest na www. symfoniachrapania .pl | |
| Tytuł: | Jak chronic swoje serce przed zawalem? |
| Autor: | Taltantes 6.2.2012, 03:41 |
| ?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????..?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????..?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????..?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????..?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????..?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????..?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????.?????? ? ?????? ??????????..? ????? ????????-???????? ?? ?????? ?????? ?????????? ????? ? ?????? ????? ? ??????????. ?? ????????? ????, ???? ?????????? ??????? ? ??? ??????? ?? ?????????????. ??? ????? ???????? ???????? ??. ??????? ?????? ? ??? ? ??.!!!.?????? ???? ?????? ?? ?????? ???? ?????????? ????? ???????? ??????, ??? ?????? ?????? ? ????????.???????.???????.???? ??-??????, ?? ????????? ???????? ?????, ?? ????? ??????? ?????????? ?????????? ???????? ?????????? ??????? ??????? ? ??????. ??????? ?? ????????? ? ??????????? ???????, ??????????? ? ?????, ????????? ????????, ? ??????, ?????? ?????????? ??????, ? ??? ???????? ??????????? ?????????? ??????, ? ??????? ?? ????? ???????, ?? ??? ? ?????????? ?? ????. ??-??????, ?? ?????? ??????? ?????????? ????? ?????? ? ??????, ???????? ? ????????? ???????????? ??-?? ????, ??? ??? ??????????? ?? ?? ?????, ? ?? ???????? ???????. ??????????? ????? ????? ?????? ?????. ?-???????, ? ??? ????????? ??????????? ???? ?? ????????? ???? ??????, ????? ??? ??????? ????? ???????????? ??????, ? ?????? ?? ????? ??????? ??????? ????????? ?????????? ? ??????. ? ???? ?????? ?? ?????? ? ?????? ?????????? ?? ????????????????, ?? ????????? ??????????? ???? ?? ??????. ?? ???? ?? ????????? ????? ??????, ? ?????? ????????? ?? ?????. ??????????? ????? ???? ??? ?????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ???????????????? ? ?????? ?????????? ?????? ? ?????? ?????????? ?????? ? ?????? ?????????? | |

Aby nie dopuścić do zawału, ani żadnej z chorób serca, należy dbać o własne zdrowie. Konieczne jest regularne poddawanie się badaniom pod kątem sprawdzania ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Należy zrezygnować z palenia papierosów, nadużywania alkoholu na rzecz rozpoczęcia nowego stylu życia wypełnionego aktywnością fizyczną i stosowaniem odpowiedniej, nisko tłuszczowej i zdrowej diety.
Choroby serca
Wolniejsze bicie serca nie oznacza wcale złej kondycji fizycznej, przeciwnie – świadczy o dobrym zdrowiu. Przykładem mogą być sportowcy – u osoby uprawiającej sport serce bije miarowo, wolno, lecz silnie, pompując więcej krwi.